30 augusti 2010

Gravad lax


Det är så himla lätt att grava lax. Gör det om du inte brukar göra det! Slå upp vilket recept på gravad lax som helst. Det går fort med själva gravningen sen är det bara att vänta ett par dygn. Efter det har man en jättegod gravad laxbit. Min mamma brukar grava med lite gin och det blir jättegott. Här är det receptet:
.
GINGRAVAD LAX
.
1 kg laxfile´helst mellanbiten
½ dl salt
½ dl socker
1 knippa dill hackad
1 msk enbär krossade
2 tsk vitpepparkorn krossade
½ dl gin
Obs! Laxen ska ha varit fryst minst två dygn innan man gravar den så att de parasiter som finns naturligt i laxen försvinner. Blanda alla torra kryddor och dillen. Dela laxen i två lika stora delar. Gnid in fileerna med kryddblandningen på varje sida. Strö lite av blandningen på botten av en form och lägg på laxbitarna, som ska ligga med köttsidan mot varandra i formen. Ringla över gin. Strö sist på lite av kryddblndningen ovanpå. Täck formen och ställ i kylen 2-3 dygn. Vänd laxen flera gånger under tiden. Häll bort lagen när laxen är klar, skrapa bort kryddorna och skiva tunna skivor av den den goda laxen!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar