Här kommer ett recept på jättegoda saffranssnurror. Jag får inte just denna bilden (tagen från en tidning) att lägga sig rätt men ni ser nog ändå. Jag lade till lite riven mandelmassa i receptet och jag lyckades inte så bra med att göra snurror så halva degen blev vanliga bullar men smaken var super!
.
SAFFRANSSNURROR med vanilj
.
- 50 g färsk jäst
- 150 g smör eller margarin
- 2 påsar saffran
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella/kvarg (10 %)
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 15 dl vetemjöl
- 200 g smör eller margarin
- 1 1/2 dl strösocker
- 4 tsk vaniljsocker
- 200 g riven mandelmassa
- ägg
- pärlsocker
- Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
- Fyllning: rör matfettet, socker, mandelmassa och vaniljsocker smidigt.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
- Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
- .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar