När jag var liten (alltså för länge sedan) hade alltid Skansen i Stockholm öppet på söndagar i mars för att servera nävgröt i ett speciellt hus. Denna maträtt serverades av tanter i folkdräkt som stod och rörde i stora svarta grytor över öppen eld i en stuga. Det var jättemysigt att komma in där och få en tallrik nävgröt. Detta pågick i många år och minnet av denna anrättning är mycket positivt.
.
Nävgröt görs av skrädmjöl som är ett stenmalet fullkornsmjöl av rostat havre. Till denna gröt, som serveras som ett slags "potatismos" serverades det fläsk, lingonsylt och svagdricka. Så var konceptet och det var lika smarrigt varje gång. Jag köpte skrädmjöl för att uppväcka dessa minnen men ack så besviken jag blev. Det smakade INTE som förr. Det såg inte ens ut som förr. Det var inte ens särskilt gott. Undrar hur dessa tanter gjorde egentligen eller var det avsaknad av tanterna vid den öppna elden som var felet...?
.
aha, jag har faktiskt alltid undrat vad nävgröt är. Synd att det inte smakade som minnet ville.
SvaraRadera