13 juli 2009

Stomp



Stopm är goda och snabba tunnbröd som man steker i torr stekpanna utan fett. Detta recept fick jag 1979 av Gunilla från Finland som brukade baka dessa åt mig på den tiden. Med smör och en god ost är dessa bröd en fullträff. Se upp med smöret bara för är brödet det minsta ljummet så rinner smöret av. Nackdelen med receptet är att det blir ganska mycket mjöl i halva köket men det är det värt.


Finska Stomp
8,5 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1 tsk salt
5 msk sirap eller honung
2 msk valfri god marmelad (kan uteslutas)
3, 5 dl filmjölk

Blanda de torra ingredienser först och sedan blandas resten i. Degen blir kletig så använd rikligt med mjöl till utbakningen. Ta ut små ”bullar” och kavla dem till tunna plattor. Grädda ett bröd i taget lätt på båda sidor i torr stekpanna, ca 1 minut på varje sida beroende på värmen. Pröva dig fram till bästa värme. Ofta kan man brassa på i början men sedan får man sänka värmen. Töm stekpannan på mjöl om det behövs då och då. Njut dem nygräddade och nyss avsvalnade!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar