12 december 2010

Lusseprinsar


Just nu ligger jag sjuk och har varken smak eller lukt kvar. Så brukar det vara när jag blir sjuk, jag får sällan en lätt förkylning utan jag får istället ALLT som kan liknas vid influensa. Alla symptom, extra kraftigt, extra länge. Efter lång beprövad erfarenhet vet jag att jag kan klara mig när vuxna är sjuka men träffar jag ett dagisbarn på vintern så blir jag sjuk. Thats it! Så även denna gång. Två dagar efter dagisbarnen, sjuk! Detta är säkrare än skalmans klocka. Eller ett brev på posten.
Det betyder att jag just nu inte njuter av mina goda lusseprinsar som jag bakade innan jag blev dålig. Helt onödigt att äta dem eftersom jag inte känner någon smak alls. Jag hann dock smaka ett par nygräddade när de var klara och de blev mycket goda. Möjligen att jag nästa gång provar ett paket saffran till och lite kardemumma samt kanske lite kesella. Här kommer receptet som jag blev inspirerad av från ciliconkarins blogg.
.
Lusseprinsar
.
Saffransdeg
1 pkt jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 pkt saffran
1 dl socker + 2 tsk vaniljsocker
1 ägg
½ tsk salt
ca 13-14 dl vetemjöl
.
Fyllning
75 g smör
50 g mandelmassa riven
2 tsk vaniljsocker
3-4 droppar bittermanlelolja
.
Pensla bullarna med uppvispat ägg innan gräddningen.
.
Tips: Ha inte för mycket mjöl för degen ska vara lite kladdig och tryck i fyllningen rejält i bullen.
.
Smält smör, ha i saffran och lite mjölk till 37 grader så att jästen kan smulas i. Häll i restena av ingredienserna. Kör degen i maskin och ha i mjölet under tiden. Låt degen jäsa 30 minuter.
Gör sedan runda bullar och tryck i fyllningen och låt jäsa 30 minuter till. Grädda i ugn 225 grader i ca 8 minuter.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar