30 juni 2009

Värmländsk kycklingpaj


Här är ett recept som jag fick av vänner i Värmland för många år sedan. Den är mycket god och saftig och pajskalet ligger som ett lock och fyllningen är krämig under locket.
.
Värmländsk kycklingpaj,
till ca 2-3 hungriga personer men är ni många så dubbla receptet för denna går åt.
.
Pajdeg
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
1 krm salt
50 g smör
2-3 msk vatten
(1 ägg till pensling)
Kör detta i en matberedare och låt degen vila i kylen lite för att kunna kavlas ut på plastfolie sen.
.
Fyllning
1 grillad kyckling, rensad och delad i många bitar
2-3 nävar champignoner, skivade
1 purjolök, skivad
1 rödlök, hackad
1 röd paprika, tärnad
5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl eller annan redning
3 matskedar vanlig chilisås
2 msk sesamfrön
2-4 pressade vitlöksklyftor
1 ½ tsk salt, 2 krm peppar, 1 tsk paprikapulver och en knivsudd cayenne
.
Bryn lök, campignoner lägg i alla andra ingredienser och blanda om. Fyll en form med fyllningen. Lägg på pajdegen som ett lock, pensla eventuellt med ägg (funkar utan) och sätt in i ugnen ca 20 minuter i 225 grader. Servera med en god sallad till.
.

1 kommentar:

  1. oj så gott det ser ut... en rätt att prova under semestern med ett glas rött till..

    SvaraRadera