23 februari 2009

Apelsinjuice


Kommer ni ihåg boken ”Äkta vara” som jag refererade till för några dagar sedan? Nu blir det en liten lektion om apelsinjuice. De juicer som kallas färskpressade kan vara 11 månader gamla. Det är dessutom inte någon gullig tant som står i solen och pressar dessa guldgula apelsiner som avbildas på förpackningen, om nu någon skulle tro på den bilden. Nej, visserligen pressas apelsinerna i landet långt bort men sedan dekonstrueras de. Fruktköttet och juicen skiljs åt och efter pressningen fryses juicen ner och lagras i aseptiska tankar. Länge. De flesta juicer kommer dock från koncentrat. Koncentratet har varit nerfryst och sedan pastöriseras det två gånger. Upp emot ett år senare innan juicen tappas på förpackningen tillsätter man det vatten som försvann vid koncentrationsprocessen och återför fruktkött och i vissa juicer även aromer. Till och med KRAV märkta juicer som ”Änglamark” och ”God Morgon med fruktkött” är gjorda på koncentrat och inte på några nypressade apelsiner.

Så var det med det färska. Hur jobbigt är det att köpa hem några apelsiner och dra runt i en apelsinpress för att få ett par glas äkta juice som garanterat inte behöver några tillsatta aromer? Den smaken är ju himmelsk som den är och har alla C-vitaminerna i behåll. Oj, vad bekväma vi har blivit egentligen.
.

2 kommentarer:

  1. Inget jobbigt alls, jag hoppar dessutom över momentet med pressningen. Gillar att äte stora saftiga klyftor - blir jag törstig så har jag vatten i kranen.

    SvaraRadera
  2. Du som är intresserad av vad du stoppar i dig måste bara se till att ha boken: "Supermat-vägen till ett friskare liv" av Helena Nyblom. Den innehåller allt man bör veta om kost och hur vi kan slippa sjukdomar och för tidigt åldrande.

    SvaraRadera