19 mars 2009

Boktips och IFD skola


Jag har flera av Sanna Ehdins böcker för jag tycker att hon förklarar på ett bra sätt om vad som händer i kroppen om man äter fel. Hon är fil. dr. i immunologi så hon borde ju veta ett och annat. Just denna bok handlar om IFD kost (inflammationsfri diet) och maten är egentligen inte särskilt konstig. Vill ni inte läsa hela boken så kommer här en kort beskrivning och tips.

IFD kost är en kost som fungerar självläkande på kroppen. De välfärdssjukdomar vi har visar sig ha en gemensam nämnare och det är inflammationer i kroppen. IFD maten främjar friskprocessen och motverkar kronisk inflammation. En akut inflammation är ett skydd mot vävnadsskada men om den inte läker så går det lätt över i kronisk inflammation som tex allergi, artros och reumatism. Inflammation kan göra att du blir mer infektions- och allergikänslig. Äter man IFD kost blir man mjukare i lederna, får bättre hud, allergier förbättras och samtidigt minskar man risken för hjärt- och kärlsjukdomar, Alzheimer, astma, cancer, benskörhet och diabetes. All mat vi äter har ju naturligtvis effekt på kroppen.

Vad ska man äta då? Inflammationsdämpande mat är: gärna färgrika grönsaker särskilt bra är dock broccoli, brysselkål, vitkål, lök, morötter och spenat. Andra bra matvaror är fisk, olivolja, rapsolja och nötter. Köttet ska helst vara vilt eller från gräsätande djur. Många kryddor är starkt inflammationsdämpande och de bästa av dem är vitlök särskilt vitlökspulver, ingefära (torkad), gurkmeja, chili och cayennepeppar. Omega 3 fettsyror är ypperligt mot mycket och särskilt bra mot inflammationer.

Vad ska man inte äta? Ökad inflammation i kroppen får man om man äter för mycket av socker, vete och andra snabba kolhydrater. Det är inte bra med för mycket spannmålsbaserad föda, vegetabilisk fleromättad olja (tex margarin) och transfetter (härdat fett)som är det mest inflammationsfrämjande vi kan äta. Man bör dessutom äta lite mindre av nattskuggeväxter som potatis, paprika, tomat och aubergine eftersom de är rika på alkaloider.

Några tips från boken: Om man äter mat med låg IFD så kan man balansera upp det med att krydda med höga IFD kryddor (se ovan) så blir det balans i kroppen. Köp buljongtärningar i hälsokostaffären så slipper du äta transfetter som är innehållet i ”vanliga” buljongtärningar. Se upp med transfetterna i bröd, kex, kakor och såser där de finns i riklig mängd. Använd det naturliga sötningsmedlet stevia istället för socker. Undvik aspartam och andra syntetiska sötningsmedel. Välj riktigt smör och riktig grädde och undvik smakförstärkaren glutamat (MSG, E620, E625).

Den som vill veta mer får läsa boken och följa alla trevliga recept som boken också har.
.

2 kommentarer:

  1. Om detta kan man även läsa i boken jag rekommenderade av Helena Nyblom, "Supermat".

    SvaraRadera
  2. Ska nog ta och läsa båda böckerna

    SvaraRadera