12 mars 2009

Laktosintolerant eller ...?


I ICA Kuriren nr 11 2009 finns en intressant artikel om laktosintolerans där överläkaren och magspecialisten Lars Blomquist berättar om hur intolerans egentligen fungerar. Laktosintolerans är en matsmältningsrubbning och inte en allergi och även de flesta som är intoleranta tål en deciliter mjölkprodukter per dag. Det är alltså inte farligt att få i sig mjölk om man är intolerant. Den som är det kan också ta ett piller om den vet att den behöver äta mjölkprodukter en viss dag och då ska det gå bra. Överläkaren säger att misstron mot mjölk är överdriven och de flesta som tror att de är intoleranta har istället det betydligt vanligare colon irritable vilket är irriterad tjocktarm. Detta har ett samband med stress, oro och oregelbundna matvanor och det är mycket vanligt. Därför tycker han att man ska se till att få testa sig hos läkare för att veta vad det är man egentligen har. Att vara laktosintolerant innebär att man saknar eller har mindre av enzymet laktas i tunntarmen. Den enzymen behövs för att bryta ner mjölksockret. Vi svenskar har ofta mycket laktas i tarmen för att mjölkprodukter har varit vår matkultur sedan urminnes tider. Det är bara 5 % av svenskarna som är laktosintoleranta och de flesta andra köper dyra laktosfria produkter i onödan.

Laktosintolerans ska inte förväxlas med mjölkallergi som uteslutande drabbar små barn och som innebär att immunförsvaret reagerar mot proteinet i mjölken. 2-3 % av små barn har detta och det växer bort när barnet blir större. Komjölksallergi är extremt ovanligt hos vuxna.

Jaha, då vet vi det. Alltid lär man sig något.
.

3 kommentarer:

  1. jaha, min colon irritable (eller asförbannade tarm) blir värre av laktos (och lök, paprika, vitt bröd, pasta, kaffe OCH alkohol men öl i synnerhet). kul va?
    Kramis

    SvaraRadera
  2. "irriterad tjocktarm" IBS? är ofta ett resultat av alltför mycket fibrer i maten! Och den vanliga rekommendationen från sjukvården är att man ska äta mer fibrer?

    Här ett citat från Kolhydrater i fokus (http://kolhydrater.ifokus.se/): "Det finns flera med IBS som har rapporterat att dom har blivit helt symptomfria med lCHF-kost.
    Den vanligaste anledningen till IBS symptom är att man äter för mycket fibrer och andra kolhydrater som vi har svårt att bryta ner, och det är dessa som ger skada i tarmen. När man skippar fibrerna helt, som man gör på LCHF-kost, så blir många symptomfria." Slut citat!

    SvaraRadera
  3. Om min son slulle få i sig i mjölk i vilken form som helst skulle han inom 15 minuter kräkas och ha fruktansvärda magsmärtor. Enligt läkarkåren har han laktos och inte mjölkallergi???
    Om det är ren mjölk går det jättefort, men är det t ex mjölkpulver tr det lite längre tid men han blir fortfarande jätte sjuk. Skulle nog vilja veta vad han har då????

    SvaraRadera