08 mars 2009

Recept på vaniljsås


Jag har fått en förfrågan i kommentaren om vaniljsåsen som jag gjorde igår till blåbärspajen. Den var inte svår att göra. Det går ju förstås snabbare att öppna en förpackning färdig vaniljsås om man har bråttom men om man gör denna sås först och pajen sen så är såsen avsvalnad och kall lagom till pajen är klar. Har man lite tålamod så får man en härligt god vaniljsås. Det finns många olika recept på vaniljsås både med vaniljstång eller med vaniljsocker. Här kommer receptet på vaniljsåsen jag gjorde med äkta vaniljstång. Man ser tydligt de små svarta prickarna från vaniljen. Dubblera gärna receptet om ni är många, detta recept räcker bara till 2-4 personer beroende på hur förtjust man är i vaniljsås.

Vaniljsås
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ dl strösocker
4 äggulor

Häll mjölken och grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Dra av kastrullen från plattan (och ta upp vaniljstången efter en stund) och låt svalna.

Vispa äggulor och socker. Tillsätt lite av den avsvalnade gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt allt bli varmt sakta på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Låt den svalna och gärna stå och "dra" en timme medan den kyls tex i kylskåp.
.

1 kommentar:

  1. Oj vad gott det låter. Förresten klippte hunden igår - nu ser han mer ut som en Kerry igen. Kram

    SvaraRadera